Ennakkotehtävä

Oma vaelluskartta

Vaeltajaohjelmassa kuljetaan kuten suunnistamisessa rastien ja suunnanottojen kautta kohti aikuisuutta. Vaeltajien aktiviteetit on jaettu 37 rastiin joista pakollisia ovat Tervetuloa vaeltajaksi, Partiojohtajan peruskurssi, Ulkomaanprojekti ja Aikuisuuteen. Loppujen 33 rastin joukosta valitaan kustakin vähintään yksi aktiviteetti. Kaikki rastit sekä niiden sisältämät aktiviteetit toteuttamisvinkkeineen löydät listattuna partio-ohjelmasivustolta!

Jokaisen vaeltajan oma ohjelma rakentuu viisivuotiseen henkilökohtaiseen toimintasuunnitelmaan eli vaelluskarttaan, joka tehdään ohjelman alussa. Vähintään vuosittain vaeltaja tekee suunnanoton, jossa mietitään mitä on jo tehty ja mitä halutaan vielä tehdä. Sen yhteydessä vaelluskarttaa voi myös päivittää. Aktiviteettien tekemiseen oleellisesti liittyy myös kokemusten ja tekemisen aikana heränneiden ajatusten läpikäyminen luotsin kanssa.

Vaelluskarttoja voi olla yhtä monta erilaista kuin vaeltajiakin. Tärkeintä on löytää itselleen looginen ja sopivin tapa pitää kirjaa omista suorituksistaan sekä nähdä mitä olisi luvassa vielä tulevaisuudessa. Mahdollisuus pohtia tekemäänsä suoritetta sekä siinä opittuja taitoja vaelluskartan täyttämisen yhteydessä on luonnollisesti plussaa.

Ennakkotehtävänäsi on valmistaa juuri sinulle sopiva vaelluskartta. Ohessa on muutamia esimerkkejä, ja halutessasi voit myös kommentoida oman ideasi facebook-sivustollemme muille hyödynnettäväksi. Mikäli olet jo tehnyt vaelluskarttasi, nyt on sitä mahdollisuus täydentää ja kerätä vinkkejä toteutukseen. Ota tekemäsi vaelluskartta mukaan Väreelle. Tapahtumassa saat muilta uusia ideoita vaelluskartan täyttämiseen sekä mahdollisesti useampiakin aktiviteetteja jo suoritettua!

Bullet journal

Vaelluskartta on koottu bujo(bullet journal)-tyylillä alkaen yleiskatsauksesta ja jakautuen jokaiselle aktiviteetille varatulle omille sivuilleen. Jokaisella sivulla on muistiinpanoja / nostoja liittyen kyseisen aktiviteetin suorittamiseen sekä mahdollisesti yhdessä luotsin kanssa pohdittuja apukysymyksiä pohdiskelun helpottamiseksi. Aktiviteettisivut voi jättää aluksi tyhjäksi, tai ne voi otsikoida jo suunnitteluvaiheessa sen mukaan kumpi tapa tuntuu luontevammalta. Tärkeää on sivua täyttäessä pohtia omaa osaamistaan ja sitä mitä aktiviteettia suorittaessa on oppinut.

Ideoita bullet journal- tyyleihin löytyy eri sivustoilta, esim. Pinterestistä lukemattomia. Ei muuta kuin itseään toteuttamaan! :)

Kutile

Vaelluskartassa on neulottu jokaista tehtyä suoritusta kohden yksi vaaleanpunainen merkki muutoin valeaan ruskeaan kaulahuiviin. Neulominen on tehty aina suorituksen jälkeen / sen aikana, ja samalla on pohdittu: mitä tehtävään liittyvää jo osaan, mitä opin, mitä haluan vielä kehittää ja mikä oli aktiviteetissa hauskinta / parasta. Halutessaan jokaista suoritusta kohden voisi käyttää omaa merkkiväriä, tai ommella jokainen osio (huivin pituus jaettuna noin 37 eri pätkään) omalla juuri aktiviteetille sopivalla värillään.

Oman taitotasosi mukaisesti voit halutessasi neuloa/virkata esimerkiksi pipon, pussukan, sukat tai vaikka pehmolelun. Mikäli käsityöinnostusta riittää voit kehitellä jokaiselle aktiviteetille oman kuvion ja tehdä oman kaavasi esimerkiksi lapasille, villasukille tai torkkupeitolle. Vain taivas ja oma osaaminen on tässä vaelluskartassa rajana!

Excel

Tässä esimerkissä vaelluskartta on tehty Excel-taulukkoon. Taulukolla saa selkeän ja helposti muokattavissa olevan vaelluskartan.

Vaelluskartta on rakennettu yhdeksi listaukseksesi suunnitellun toteuttamisajan mukaan. Jokaisesta rastista on valittu yksi aktiviteetti ja se on kirjattu samalle riville valitun rastin kanssa. Tehdyn aktiviteetin jälkeen taulukkoon kirjataan koska se on tehty, mitä tehtiin, mitä opittiin sekä muita huomiota. Suunanoton yhteydessä omaa vaelluskarttaa on helppo muokata, jos suunnitelmat vaihtuvat/tarkentuvat vaeltajaikäkauden aikana. Exceliä pystyy muokkaamaan oman näköiseksi niin paljon kuin vaan itse jaksaa. Excel tiedoston voi esimerkiksi tulostaa mukaan Väreelle ja jälkikäteen kotona kirjata tehdyt aktiviteetit.

Afrikan tähti

Afrikan tähti- vaelluskartta on tehty pelimäinen vaelluskartta jossa lähtönä toimii tervetuloa vaeltajaksi Rasti ja maalina vaeltajaikäkauden päättävä ulkomaanprojekti. Tätä vaelluskarttaa voi edetä pelaamalla heittämällä noppaa ja nopan silmälukujen sekä pelilaudan reittien mukaan valitaan seuraava aktiviteetti.

Ennakkovalmistelut: Tee oma pelivaelluskarttasi vanhalle pelilaudalle tai tulosta netistä kuva afrikan tähti pelilaudasta. Kirjoita punaisten pallojen päälle numeroita 1-33 välillä. Kirjoita erilliselle paperille tai pelilaudan taakse selitykset mistä rastista ja aktiviteetista on kyse.

Ei askarteluinnostusta?

Ohjelmasivustolta löytyy myös tähän hätään onneksesi ratkaisu! Ohjelmasivustolta löytyy pelkistetty malli oman vaelluskartan pohjaksi, jonka voi tulostaa ja ottaa käyttöön sellaisenaan tai pienin henkilökohtaisin muutoksin.